Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

ARMBANDSURETS HISTORIA: FRÅN ANTIKEN TILL IDAG

Armbandsur  för män och kvinnor är en unik modern uppfinning. I denna tid, när våra telefoner kan tala om för oss, kan en klocka tyckas onödig. Men även om klockor har funnits i århundraden, var det inte förrän på 1800-talet. på slutet började de bäras på handleden. Här är historien om armbandsuret, från dess ödmjuka början i en parisisk juvelerares verkstad till dess status som en high-end modeaccessoar idag.

 

1400-TAL: FRÅN FICKUR TILL ARMBANDSUR

De första armbandsklockorna var faktiskt fickur som bars runt handleden.  Man trodde att ett fickur på handleden skulle göra det lättare att komma åt än att ha det i fickan. De första armbandsklockorna dök upp år 1400. på slutet, men de användes sällan. Detta berodde på att fickur var mycket dyra på den tiden. Endast extremt rika människor hade råd med dem. Så idén med att fästa ett fickur på handleden var inte särskilt praktiskt eftersom det var dyrare än att bära en klocka i fickan.

 

1800-TALET: DE FÖRSTA ARMBANDSKLOCKORNA

De första armbandsklockorna dök upp på 1800-talet. i mitten Dessa armbandsur är speciellt designade för att bäras på handleden.  Dessa klockor var gjorda av mycket stora och tunga metallbitar, vilket gjorde dem obekväma att bära. Som ett resultat var de inte särskilt populära. En anmärkningsvärd pionjär inom armbandsur var dock den engelske astronomen Sir George Airy, som på 1700-talet I slutet av 1980-talet bar han ett speciellt armbandsur kallat "wristlet". Armbandsur är en speciell typ av fickur som fästs i en kedja. Denna kedja gör att klockan kan bäras på handleden. Armband blev mycket populära bland astronomer eftersom de var mycket lättare att använda än traditionella fickur när de observerade himlen genom teleskop.

 

1900-1910: DE FÖRSTA MEKANISKA ARMBANDSKLOCKORNA

De första mekaniska armbandsklockorna skapades på 1900-talet. under det senaste årtiondet. Dessa tidiga armbandsur hade inga speciella designegenskaper som skulle ha gjort dem lätta att bära på handleden. Istället designades de för att ha samma storlek och form som fickur, vilket gör dem väldigt tunga och obekväma att bära. Därför, även om nu dessa klockor redan bars på handleden, var de fortfarande inte särskilt populära. Men 1908 Det engelska företaget "Waltham Watch Company" skapade ett speciellt armbandsur. Detta armbandsur har designats för att vara mycket lättare och lättare att bära än tidigare armbandsur. Men Walthams lättare och bekvämare armbandsur var fortfarande väldigt stort och tungt. Dessutom var det väldigt dyrt, så det var inte särskilt populärt.

 

1910-1939: DET STORA KRIGET OCH GRYNINGEN AV MEKANISKA ARMBANDSUR

Populariteten för mekaniska armbandsur började växa under 1900-talet. i början av andra decenniet. Detta orsakades av två viktiga händelser på 1900-talet. initieringshändelser. Först 1914 första världskriget började. Under första världskriget började soldater använda armbandsur som ett praktiskt sätt att hålla koll på tiden. För det andra, 1916 Den schweiziska ingenjören och urmakaren Louis Cartier producerade ett speciellt armbandsur som var mycket lättare och bekvämare än tidigare modeller.  Dessa två evenemang väckte intresse för armbandsur och ökade deras popularitet. Som svar på efterfrågan på armbandsur började klocktillverkarna skapa lättare och mindre versioner av armbandsur. 1900-talet i slutet av 1940-talet var armbandsur mycket lättare och bekvämare att bära än tidigare modeller.

 

1940-1969: KVARTSREVOLUTION, DIGITALA KLOCKOR, HYBRIDER AV KVARTS OCH MEKANISKA KLOCKOR

1900-talet armbandsur fortsatte att växa i popularitet under 1950- och 1960-talen. 1900-talet I slutet av 1960-talet ägde nästan varje man i västvärlden minst ett armbandsur. Men efter uppfinningen av kvartsklockor i slutet av 1960-talet förlorade mekaniska klockor snabbt popularitet. Kvartsuret, som var mycket billigare än en mekanisk klocka, var en game changer. Den var mer exakt och enklare att använda än en mekanisk klocka. Läs mer om kvartsklockor här. Som svar på populariteten av kvartsklockor började vissa klocktillverkare att kombinera kvartsurverk med mekaniska urtavlor. Detta resulterade i en hybrid quartz-mekanisk klocka som kombinerade precisionen hos kvarts med den klassiska designen av mekaniska klockor.

 

SEDAN 1970 TILL NU: DIGITALA KLOCKOR, SMARTKLOCKOR OCH MER

Kvartsrevolutionen fortsatte på 1970-talet med uppfinningen av den digitala klockan. Digitala klockor använde inte visare för att visa tiden. Istället använde den kvartsurteknik för att visa tiden digitalt. Dessa digitala klockor var mycket exakta och lätta att använda, men de var också väldigt klumpiga och tunga. Läs mer om digitala klockor här. På 1980-talet var digitala klockor mycket mindre och lättare. Detta minskade deras bulk, även om de fortfarande var mycket tyngre än det genomsnittliga analoga armbandsuret. Detta berodde på att komponenterna i digitala klockor var mycket skrymmande och tyngre än vanliga klockor. Dessutom var de väldigt dyra, så de kunde praktiskt taget inte ersätta analoga armbandsur. Läs mer om historien om analoga klockor här. Uppfinningen av smartklockor på 2000-talet anses vara nästa steg i utvecklingen av armbandsur. Smarta klockor använder teknik som liknar 1900-talet. 1970-talets digitala klockteknik. De var inte bekväma på grund av den frekventa laddningen som krävdes. 

 

ARMBANDSURS HISTORIA I EN BILD

Som du kan se har armbandsur en lång historia. Först på 1800-talet. mot slutet bars de först på handleden. Först på 1900-talet på 1960-talet började de bäras på handleden som vi känner dem idag, med digitala komponenter och trådlös anslutning.  Som vi kan se har armbandsur utvecklats under en lång tid. Från de första modellerna på 1800-talet. de har kommit långt sedan de första digitala armbandsklockorna dök upp på 1900-talet. De förändrades mycket på 1970-talet.