Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

EN KORT HISTORIA OM ANALOGA KLOCKOR: FRÅN FORNTIDA EGYPTIER TILL MODERNT MODE

Analoga  klockor för män och kvinnor är nästan lika gamla som den mänskliga civilisationen själv. Den första analoga klockan uppfanns av de gamla egyptierna och är idag känd som soluret. Innan dess använde folk vattenklockor för att hålla koll på tiden. På vissa sätt är analoga klockor ännu äldre än den registrerade historien: de tidigaste bekräftade bevisen på mänsklig existens går tillbaka till omkring 3500 f.Kr. Ave. mig i Mesopotamien, även om det finns bevis i andra delar av världen att människor levde ännu tidigare. I det här blogginlägget kommer vi att ta en titt på historien om analoga klockor, från deras uppfinning av de gamla egyptierna till deras moderna varianter, såsom mekaniska klockor, dykarklockor och många andra.

 

ANTIKEN: SOL- OCH VATTENKLOCKOR

I forna tider var solur det enda sättet att mäta tid. De användes i olika delar av världen, inklusive antika grekiska, kinesiska, indiska, japanska och romerska kulturer. De gamla grekerna uppfann clepsydra, även känd som vattenklockan. Det var en primitiv klocka som mätte tiden genom att droppa vatten från en skål. Förutom vatten och sand använde man sig även av eld- och ljus klockor. Eldklockor mäter tiden med en brinnande träbit, medan ljus klockor mäter tiden med ett brinnande ljus.

 

MEKANISKA KLOCKOR ÄR EN FANTASTISK UPPFINNING

Någon gång i historien uppfann människor mekaniska klockor. De första mekaniska klockorna dök upp på 1300-talet. och kallades viktdrivna klockor. Människor använde vikter för att kontrollera rörelsen av klockväxlar. Uppfinningen av mekaniska klockor gav tidtagning en ny nivå av precision. Det gjorde det också möjligt att skapa klockor av material som inte var lämpliga för tidigare vattenklockor. Nästa stora steg i historien om analoga klockor togs 1656. efter pendelns uppfinning. Som ett resultat blev mekaniska klockor mer exakta och antalet personer som kunde använda en klocka ökade kraftigt. Pendeln var en mycket viktig uppfinning. Det gjorde klockorna mer exakta, lättare att kontrollera och minskade energiförbrukningen. Läs mer: Pendelklockans historia, här. En annan stor uppfinning i historien om analoga klockor inträffade på 1800-talet, när människor började tillämpa begreppet elektricitet. Den första helt elektriska klockan uppfanns på 1880-talet. Det var en förbättring jämfört med tidigare mekaniska klockor som tenderade att vinna eller förlora tid.

 

DYKARUR - DE FÖRSTA ANALOGA KLOCKORNA

1900-talet de första analoga dykklockorna dök upp. Den första var 1953. tillverkad av Rolex Oyster. Den var vattentät till 100 meters djup. Dykarur har med tiden blivit mer exakta och effektiva, med många specialfunktioner för dykning. 1900-talet I och med uppfinningen av kvartsklockor på 1960-talet skedde ytterligare ett stort genombrott i historien om analoga klockor. Innan kvartsklockor drevs analoga klockor av elektricitet eller fjädrar, så de tenderade att förlora eller vinna tid. De första kvartsklockorna uppfanns av det japanska företaget Seiko. De var baserade på det faktum att kvarts resonerar mycket konsekvent, oavsett vilken temperatur eller hur ofta den används. Detta innebar att kvartsklockor var mycket exakta: de varken förlorade eller vann tid. De blev mycket populära på 1900-talet. på 1960-talet, med tillkomsten av elektronisk teknik, representerar de fortfarande nästan alla analoga klockor idag.

 

QUARTZ-KLOCKOR - DEN DIGITALA TEKNIKENS FRAMSTEG

Med tillkomsten av kvartsklockor minskade produktionen av mekaniska klockor. Men det inledde också en ny era av digital teknik. På 1980-talet började människor utforska ny digital teknik. Med den snabba spridningen av Internet blev världen mer uppkopplad än någonsin tidigare. Detta ledde till uppkomsten av smarta klockor. De första smarta klockorna var baserade på WAP-teknik och var inte särskilt exakta. Dessa klockor följdes av den första generationens smartphones. Samtidigt började folk skapa nya digitala klockor som använde den senaste digitala tekniken. 

Läs mer: Den mystiska världen av digitala klockor5 saker du inte visste om kvartsklockor .

 

SLUTSATS

Analoga klockor är en mycket gammal uppfinning, som går tillbaka till antiken då det enda sättet att mäta tid var solur och vattenklockor. Mekaniska klockor gav precision och nya material till klocktillverkning, medan kvartsklockor förde digital teknik till analoga klockor. Nuförtiden används analoga klockor mest på kontor och skolor. De har ersatts av digitala klockor som är mer exakta och enklare att använda.