Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

Urtavlans historia och utveckling

Klockans urtavla är den del av klockan som innehåller siffrorna och visarna som visar tiden. Det är ett av de mest slående elementen i en klocka och finns i många olika utföranden och varianter. Det finns så många olika urtavlor för både herr- och damklockor att det kan vara svårt att välja bara en. 

En klocka är otänkbar utan urtavla. Precis som utan rotor, kronograf, fodral

 

Vad är en urtavla?

Klockans urtavla är helt enkelt den främre delen av klockan där tiden visas. Urtavlan kan vara tillverkad av olika material och kan visa olika information som datum, veckodag eller till och med utomhustemperaturen. Urtavlan skyddas vanligtvis av safirglas, mineralglas eller akryl. Den typ av material som används påverkar både klockans pris och dess livslängd.  

 

Utvecklingen av urtavlan

De första mekaniska klockorna med rörliga visare dök upp på 1500-talet. De första klockorna var inte särskilt exakta och hade väldigt få funktioner. De första klockorna med urtavla dök upp runt 1675, även om deras utformning var mycket enkel. Urtavlan var bara en rundad form med timmarna markerade på utsidan och minuterna på insidan. De första klockorna med en urtavla kallades "runda urtavlor" och innehöll endast siffror. De skrevs för hand på papper och ritades på rattens baksida. I takt med att tekniken förbättrades och människor krävde mer precision i sina klockor började designelement som minutskalor dyka upp på urtavlorna. Läs mer om klockornas historia här.

 

En digitalklockas urtavla

En digital urtavla är en urtavla som visar tiden digitalt. Detta innebär att tiden visas med självlysande siffror i stället för med pilar. Digitala klockor blev populära på 1970-talet när digitala klockor blev normen. Det finns numera många olika typer av digitala urtavlor, från enkla till komplexa. Digitala klockor är i allmänhet billigare än analoga klockor, vilket gör dem mer överkomliga för många människor. De är också mer exakta eftersom de inte behöver lindas. Digitala urtavlor finns i olika typer, t.ex. LED, LCD och LED/LCD. LED-klockor är vanligare och billigare. LCD-skivor är dyrare och svårare att läsa i direkt solljus. LED/LCD-klockor kombinerar LED- och LCD-teknik, vilket gör dem mycket mångsidiga i olika ljusförhållanden och den vanligaste typen av digitala urtavlor som finns tillgängliga för närvarande.

 

Analog urtavla

En analog urtavla visar tiden med hjälp av visare som rör sig runt om på urtavlan. Analoga klockor har använts i hundratals år och är fortfarande mycket populära idag. Många gillar dem för att de är enkla och lättanvända. Analoga klockor finns i många olika varianter, från enkla till sofistikerade och avancerade. De kan också ha olika funktioner som larm, kalendrar osv. Analoga klockor är exakta och tillförlitliga. Digitala klockor är beroende av batterier och elektricitet, medan analoga klockor är kvartsklockor eller mekaniska.

 

Ansiktet på en kronografklocka

En kronografklocka används vanligtvis för sport som löpning, cykling och tävling. Den kan användas för att hålla reda på olika saker som hastighet, avstånd, varvtider osv. Det finns två typer av kronografiska urtavlor: analoga och elektroniska. Analoga kronografer använder visare som rör sig runt en central urtavla, urtavlorna, för att visa en mängd olika uppgifter. Elektroniska kronografer är digitala och har flera undervalsdialoger som visar olika information. Kronografens urtavlor är vanligtvis större än andra klockors urtavlor eftersom de visar ett stort antal olika uppgifter på en och samma urtavla. Kronografklockor är relativt dyra eftersom de ofta används inom sport och kan vara vattentäta.

 

Funktioner för rattar

Många andra typer av urtavlor används i klockor idag. Dessa inkluderar:

 - etcetera: etcetera-klockor har en stor, tydlig urtavla med stora siffror för att visa tiden. De kallas också "stora urtavlor". 

- Ädelsten: Ädelstensklockor har en urtavla av ädelstenar och kristaller. 

- Guilloche: Guilloche-klockor har ett guillocherat mönster. Det är en dekorativ teknik där ytan mönstras med ett roterande verktyg som kallas giljotin. 

- Romerska siffror: Romerska siffror är vanliga i klassiska och eleganta vintageklockor.

 

Urtavlan är det mest slående elementet i en klocka. Den finns i många olika utföranden och varianter. Eftersom det finns så många olika varianter av urtavlor kan det vara svårt att välja bara en. Vi kan bara önska dig lycka till i ditt sökande. 

 

 

Fotokälla: unsplash.com