Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

VAD ÄR EN MINNESKLOCKA?

Det kan vara svårt att välja en klocka för olika tillfällen. Det är trots allt ett speciellt stilelement som inte bara måste passa in i personen och dennes outfit, utan också fylla sin funktion, inte överskuggas av detaljerna i outfiten osv. Både herr- och damklockor är utformade specifikt för enskilda tillfällen eller kan vara universella. Tydliga exempel är dykarklockor ( läs mer om dykarklockor här) eller pilotklockor ( läs mer om vad en pilotklocka är här), där klockans form motsvarar funktionen. Men en av de märkligaste kategorierna är utan tvekan kostymklockor eller minnesklockor. I den här artikeln kommer vi att titta på några av de funktioner som gör både herr- och damklockor unika på sitt eget sätt.

 

VAD ÄR EN MINNESKLOCKA?

Låt oss först besvara frågan: Vad är egentligen en kostymklocka? För män är en kostymklocka en klocka som bärs vid ett formellt tillfälle, till en formell kostym på jobbet eller en smoking när man deltar i ett evenemang med svart smoking. Klockans övergripande estetik bör därför överensstämma med denna stil. Damklockor bärs också vid formella tillfällen, men de är troligen kopplade till en cocktailklänning eller en kvällsklänning och bör därför vara väl synliga på handleden.

 

Idén om armbandsur går tillbaka till början av 1900-talet, då armbandsur var mer av ett smycke och bars mest av kvinnorna ( läs mer om armbandsurens historia här), medan män var mer benägna att bära fickur. Så var fallet åtminstone fram till början av 1900-talet, då militären började bära fickur på handleden, eftersom det var mycket mer praktiskt än att kontrollera tiden genom att hela tiden dra upp klockan ur fickan. En kort historik över fickur finns här. Armbandsur under den här perioden var enkla och små, så vi börjar med att titta på vår första nyckelegenskap - storleken.

 

En herrklocka är en klocka som måste passa diskret runt skjortans manschett, så de är vanligtvis mindre i diameter och tjocklek. Detta förkroppsligar den enkla elegansen i att kunna kontrollera tiden utan att behöva uppmärksamma själva klockan (historiskt sett ansågs det vara dålig etikett att kontrollera tiden vid formella evenemang, eftersom det betydde att du hade bråttom att gå, att du inte var intresserad eller att du var tvungen att vara någon annanstans vid den tidpunkten). Traditionellt sett har kostymklockor, som redan nämnts, tenderat att vara mindre, så denvanligaste storleken är 36-38 mm, även om man kan hitta något annorlunda rekommendationer beroende på modetrender. En mindre diameter ger ofta ett mindre djup, vilket gör det lättare att bära klockan på handleden, vilket är en önskvärd egenskap att ta hänsyn till när man väljer en kostym.

Damklockor visas oftare upp, så de måste se eleganta ut, som smycken. Kvinnors minnesklockor är därför vanligtvis mycket mindre, inte större än 32 mm, även om det finns undantag i riktlinjerna för både herr- och kvinnoklockor. Kassen och urtavlan på en klocka av den här storleken är mycket mindre utskjutande, och deras enkelhet och elegans tjänar samma syfte: de drar inte till sig uppmärksamhet till klockan. Ett ytterligare dekorativt element, som är ganska vanligt i damers minnesklockor, är den subtila infällningen av diamanter i urtavlan.

 

En annan egenskap som du bör titta på ärmaterialet som klockan är tillverkad av. Ofta är kostymklockor tillverkade av högkvalitativa material som rosé- eller vitguld eller till och med platina. Detta är den historiska situation där de första lyxklockorna bars av de rika.

I enlighet med principen om enkel elegans pryds minnesklockor vanligtvis inte av en massa glittrande detaljer, utan snarare av en mycket subtil urtavla i en delikat nyans, med tunna visare (läs mer om vad en klockvisare är och hur den fungerar här) som endast visar tiden, ibland med ett litet datumfönster. Håller med om att klockfunktioner som en kronograf (särskilt med en takymeter) eller en klocka med en urtavla där skelett är målade inte skulle uppfylla de estetiska och etiska kraven för minnesklockor. Den viktigaste regeln är att mindre är mer.

Läsmer om vad en kronograf är här.

 

Naturligtvis finns det ytterligare en sak att ta hänsyn till när det gäller klockans estetik, och det är armbandet. För både män och kvinnor är traditionella minnesklockor vanligtvis utrustade med ett elegant smalt läderarmband, även om det ibland kan förekomma ett metallarmband, och detta beror mycket på klockans övergripande design och klädstilen. Män bör undvika gummiarmband, som sannolikt inte är lämpliga för formella tillfällen, eftersom sådana armband finns på sportklockor som är perfekt lämpade för fritidskläder. Du kan läsa mer om sportklockor här. För kvinnor kan vissa minnesklockor utformas med tygarmband, till exempel i siden.

 

Sammanfattningsvis kan man säga att de viktigaste egenskaperna hos minnesklockor är följande:

 

  • en tunn urtavla med mindre diameter;
  • ofta med ett tunt läderarmband;
  • Ofta tillverkade av lyxiga metaller som guld eller platina;
  • en enkel, känslig urtavla med tunna visare och inga detaljer;
  • Ibland är de dekorerade med lyxiga stenar.

 

Ovanstående riktlinjer kan ge intryck av att en minnesklocka är strikt begränsad till formella eller festliga tillfällen. Det är helt upp till dig hur du anpassar den till dina vardagliga behov, och dess subtila elegans kan ibland matchas med jeans och en tröja. Det viktigaste att veta är att sådana klockor inte är lämpliga för dykning eller bergsklättring. Slutligen är det viktigaste att du känner dig bekväm.

 

Så när det gäller vilka minnesklockor du kan hitta här är Frederique Constant och Claude Bernard Några exempel . Du hittar exempel på lyxiga kostymklockor från dessa klocktillverkare.