Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

VAD ÄR SMYCKESLAGER?

Smyckeslager är små metallbitar som är placerade i rännor inuti urverket. De hjälper till att se till att klockan fungerar smidigt och exakt. Ett juvellager består av en kula och en hylsa. Kulan sitter i fästet och kan rotera fritt. När klockan bärs rör sig kulan upp och ner i fästet. Detta säkerställer att klockan fungerar smidigt och inte slits ut med tiden.

Termen "smyckeslager" används ofta för lager med ädelstenar (rubiner) snarare än kulor. I sådana fall är ädelstenarna vanligen infattade i rännor som är skurna i löpbanans yta.

Tekniken för smyckeslager går tusentals år tillbaka i tiden. Smyckeslager var mycket vanliga i det gamla Egypten, Kina och på andra håll. I nästan alla tider, från medeltiden till idag, har människor burit ett brett utbud av smycken och accessoarer som tillverkats med hjälp av smyckeslager.

 

FUNKTIONER

Smyckeslager är tillverkade av keramik, sintrat stål eller både och. Keramiska smyckeslager tillverkas vanligtvis genom att metallpulver pressas in i en form. Smyckeslager av sintrat stål tillverkas genom att metallpulver värms upp och komprimeras under tryck. Båda typerna av smyckeslager är belagda med fett för att minska friktion och slitage.

 

Keramiska smyckeslager är i allmänhet starkare än lager av sintrat stål eftersom de inte innehåller kol. Detta gör dem bättre lämpade för miljöer med höga temperaturer. Även om de är mindre benägna att spricka än smyckeslager i sintrat stål är de i allmänhet tyngre än de i sintrat stål.

 

Den vanligaste typen av smyckeslager är sfäriska lager. Sfäriska smyckeslager används vanligtvis i urverk (se här för en beskrivning av hur urverk kan fungera), där de måste tåla extrema temperaturer och tryck. Andra former ärcylindriska, koniska och elliptiska.

 

Smyckeslager finns i olika storlekar och diametrar. De vanligaste storlekarna är mellan 0,2 mm och 2,0 mm. Mindre smyckeslager används i små komponenter som klockfjädrar, medan större används i stora komponenter som svänghjul.

 

ANVÄNDNING AV

Smyckeslager används i mekaniska urverk. Du kanläsa mer om mekaniska urverk här. De finns vanligtvis inuti balanshjulet, escapement, armaturgaffel eller cylinderkam. De används också i mekaniska mätinstrument som mikrometrar, kalibrar, mätinstrument etc.

 

VARFÖR ÄR SMYCKESLAGER SÅ VIKTIGA INOM KLOCKINDUSTRIN?

Innan smyckeslager uppfanns hade man problem med friktion mellan de rörliga delarna i klockor. Urmakare har uppfunnit olika sätt att minska friktionen. Ett sätt var att använda oljade silkesremsor. Ett annat sätt var att lägga till fett på växlarna. Dessa metoder fungerade ganska bra, men uppfinningarna stannade inte där för att förlänga klockornas livslängd.

 

År 1816 föreslog Jacques de Villeurs och Jean-Louis Lépine en lösning. De uppfann en ny typ av smyckeslager - i stället för kulor och hylsor skapade de kulor och spår. Kulan rörde sig längs spåret, vilket minskade friktionen. Detta gjorde att klockan kunde fungera smidigt mycket längre.

 

Uppfinningen av smyckeslager medförde många innovationer inom klocktillverkningen, och i dag är smyckeslager fortfarande mycket viktiga för att skydda komponenterna ikänsliga herr- och damklockor. Utan dem kan klockan skadas av friktion.