Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

VILKA RÖRELSER HAR EN KLOCKA?

En klocka är en anordning som mäter tiden. För att kunna mäta tiden måste en klocka ha mekanismer. Klockans mekanism består av hjul, kugghjul och andra delar som rör sig för att mäta tiden. De viktigaste delarna i ett mekaniskt urverk är pendeln, ankargaffeln och fjädern. Pendeln är den mekanism i klockor och andra tidtagningsanordningar som släpper ut en fjäder med jämna mellanrum så att den kan svänga fram och tillbaka. Läs mer: Historien om pendeln.

 

PENDEL- ELLER BALANSRÖRELSE

När du öppnar klockans lock ser du en urtavla som väger några gram. Ett svänghjul är en svängande vikt som används för att justera tidens gång. Balanshjulet rör sig på grund av tyngdkraften. Balanshjulet har också en hårfjäder som fungerar som en vridfjäder. Hårfjädern reglerar hastigheten på balanshjulet. Balanshjulets hastighet är viktig eftersom den måste vara exakt för att klockan ska vara exakt. Balanshjulet pendlar fram och tillbaka för att hålla klockan igång.

 

FLYKTMEKANISM

Det finns en annan viktig del av klockan som kallas för utlösningsmekanismen. Echappemanget är den mekanism som överför energi från drivfjädern till urtavlan. I en mekanisk klocka är urhjulet en del av urmekanismen. Utlösningsmekanismen säkerställer klockans noggrannhet genom att låta drivfjädern slappna av mycket långsamt. Utlösningsmekanismen överför energi från drivfjädern till utlösningsurtavlan. Bakhjulet överför sedan energin till balanshjulet. Balanshjulet är kopplat till motviktsmekanismen via ett mellanhjul. Mellanhjulet är anslutet till bakhjulet med hjälp av broar. Mellanhjulet och bryggan överför tillsammans energi från drivhjulet till svänghjulet.

 

KRONOGRAFISK RÖRELSE

Ett kronografurverk är en speciell typ av urverk som kan registrera tidsintervall. En kronograf skiljer sig från en vanlig klocka eftersom den har ytterligare en eller flera knappar. Denna knapp gör att kronografrörelsen stannar, återställs och börjar fungera igen. En kronograf är inte en typ av urverk utan snarare en funktion som läggs till ett befintligt urverk. De tidigaste kända typerna av kronografrörelser var de schweiziska Lemania- och Eta-rörelserna. Vad är en kronograf för klocka, läs här.

 

För att både dam- och herrklockor ska fungera måste de ha följande huvudsystem: en strömkälla, ett regleringssystem och ett indikeringssystem. Kraftkällan behövs för att flytta de andra delarna av klockan. Reglersystemet används för att göra klockan exakt. Indikatorsystemet behövs för att visa tiden. Det finns tre huvudsakliga delmekanismer som håller klockan igång. Den första är pendeln, som belastar klockans andra delmekanism, fjädern, med potentiell energi. Den tredje är ankermekanismen, som överför energi från drivfjädern till visarna med konstant hastighet.