Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

5 SAKER DU INTE VISSTE OM KVARTS KLOCKOR

Kvartsteknologi har förändrat armbandsurbranschen i över 30 år. Idag använder nästan alla budget- och mellanprisklockor ett kvartsurverk, medan mekaniska klockor blir mer och mer nischade. Läs mer om mekanismen för en mekanisk klocka här. Tillkomsten av kvarts förändrade inte bara vår syn på klockor, utan också deras produktion. Här är 5 saker du förmodligen inte visste om kvartsklockor...

 

GRUNDERNA I KVARTSURMEKANISM

Alla quartz klockor fungerar med ett quartz urverk. Den använder en liten bit kvartskristall som är piezoelektrisk, vilket betyder att den genererar elektricitet när den deformeras och vice versa. Denna töjningsenergi förstärks av en liten batteridriven krets för att flytta klockans växlar. De vanligaste typerna av kvartsurverk är den japanska 65-3125 och den schweiziska SW612. Dessa mekanismer är vanligtvis hermetiskt förseglade i klockfodralet, så att de inte är förorenade av damm och fukt. Det enda sättet som dessa urverk kan skadas är om klockan utsätts för en mycket fuktig miljö under lång tid och urverket rostar. Den elektriska kretsen inuti kvartsrörelsen är därför också mycket känslig för det föränderliga magnetfältetundvik att bära klockan nära en MRI-maskin eller platser med stora magneter.

 

FRAMVÄXTEN AV KVARTS KLOCKOR

Innan kvartsarmbandsur  för män och  armbandsur för kvinnor blev standarden använde folk mekaniska klockor för att visa tiden. Noggrannheten hos dessa klockor var utmärkt, men de var besvärliga, dyra och krävde konstant underhåll. år 1941 vetenskapsmannen Warren Mason uppfann den första kvarts klockor. En kvarts klockor var billigare och mer exakt än en mekanisk klocka. Detta gav upphov till idén om att skapa en miniatyrversion av en kvartsklocka för att användas i armbandsur. 1900-talet På 1960-talet uppfanns den moderna kvartsklockmekanismen av ingenjörerna från det schweiziska företaget ETA (senare förvärvat av Swatch Group). Ursprungligen var kvarts klockor en hybrid av mekaniska och kvartsurverk, men blev snart nästan uteslutande kvarts. Både schweiziska, japanska och tyska klockor - denna mekanism är mycket populär överallt. 

 

SKILLNADER I KVARTS VERK

Även om både kvarts och mekaniska urverk kan säga tiden exakt, varierar deras noggrannhet mycket. Kvartsrörelser är betydligt mer exakta än mekaniska. Detta beror på att kvartsrörelser inte är känsliga för ett konstant magnetfält, temperatur eller gravitation, och den mekaniska rörelsen måste justeras för att ta hänsyn till dessa effekter. Även om kvartsklockor håller mindre än mekaniska klockor, kräver de inte regelbundet underhåll. Kvartsrörelser kan ha kvartskristaller med olika oscillationsfrekvenser. En kvartskristall med högre oscillerande frekvens används vanligtvis i dyrare klockor eftersom den säkerställer en jämnare rörelse av sekundvisaren.  

 

TILLVERKNINGSPROCESSEN FÖR KVARTSK LOCKOR

Till skillnad från mekaniska klockor tillverkas kvartsur av maskiner. Det första steget är att montera ihop klockdelarna. Mekanismerna som styr klockans växlar monteras för hand eller av en robot (så kallad "auto assembly"). Klockdelarna sätts sedan ihop till en form för att skapa strukturen på urverkets urverk. Efter att monteringen av mekanismen är klar är urtavlan fäst på den och händerna placeras. Slutligen placeras den sammansatta mekanismen i höljet. Dagens urtillverkningsprocess är mycket förbättrad och standardiserad. Både urmakare och klockor själva är certifierade. Läs här vad "Swiss Made"Worldwide certifikat, Vingetres- certifikat, Calendac- certifikatCOSC-certifikat, HAC- eller HAG-certifikat betyder. 

 

VARFÖR ÄR KVARTS KLOCKOR SÅ BILLIGA?

Quartz klockor är vanligtvis billigare än mekaniska klockor, eftersom mekanismen har färre delar, och dess montering kräver mindre tid. Detta påverkar dock inte klockans noggrannhet, som fortfarande kommer att förbli väldigt nära rätt tid. Noggrannheten skiljer sig på grund av att kvartsrörelser görs av automatiska maskiner, medan mekaniska görs för hand. Maskinerna som gör kvartsurverk är programmerade så att de urverk de producerar har en hög grad av monteringsrepeterbarhet. Om klockan har inskriptionen "quartz" (Quartz) betyder det att den har en kvartsmekanism. Sådana klockor kallas också för "analoga kvarts"-klockor eftersom tiden visas med hjälp av visare, till skillnad från "elektroniska" (tiden visas med siffror på skärmen). Läs mer om vad en elektronisk klockmekanism är här.