Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

DEN GAMLA UPPFINNINGEN AV VATTENKLOCKAN

I dag är det en självklarhet att kunna hålla reda på tiden. Det räcker med en blick på en klocka eller en mobiltelefon för att veta exakt vad klockan är, till och med på en sekund. Innan sådana batteridrivna apparater uppfanns beräknades tiden på ett helt annat sätt.

Read More

HUR MAN ANVÄNDER OCH UNDERHÅLLER EN MEKANISK KLOCKA PÅ RÄTT SÄTT

En vacker mekanisk klocka är som ett högklassigt smycke: om den är välskött kommer den att hålla hela livet, kanske till och med längre. En god skötsel omfattar några viktiga steg som hjälper din klocka att resa genom tiderna utan problem.

Read More

VAD ÄR ETT KVARTSURCHIP?

När du tänker på en klocka är det första du tänker på förmodligen urtavlan. Men lika viktigt är de elektroniska komponenterna inuti och deras små delar. I centrum av varje elektronisk (kvarts)klocka finns ett litet chip som anger tiden och synkroniserar med andra rörliga delar. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om mikrochips i klockor. Från deras historia till hur de tillverkas och vilka material som används i dem i dag. Läs vidare för att få veta mer om dessa små men mycket viktiga komponenter i klockor.

Read More

EN KORT HISTORIA OM FICKUR: INTRESSANTA FAKTA SOM DU ALDRIG VISSTE

Visste du att fickuret har varit en symbol för rikedom sedan 1500-talet? Eller att de var särskilt viktiga i sjöfartens historia? Visste du att det gjordes ett försök att kidnappa drottning Victoria på grund av hennes exceptionella kärlek till fickur? Visste du att fickur fortfarande tillverkas i dag och att de inte bara är till för samlare? Historiskt sett drevs utvecklingen av fickur av behovet av exakt tidtagning. Före fickklockan fanns det flera misslyckade försök att göra en liten klocka som fick plats i fickan, så låt oss ta en titt på hur den enkla fickklockan kom till.

Read More

VAD ÄR SMYCKESLAGER?

Smyckeslager är små metallbitar som är placerade i rännor inuti urverket. De hjälper till att se till att klockan fungerar smidigt och exakt. Ett juvellager består av en kula och en hylsa. Kulan sitter i fästet och kan rotera fritt. När klockan bärs rör sig kulan upp och ner i fästet. Detta säkerställer att klockan fungerar smidigt och inte slits ut med tiden. Termen "smyckeslager" används ofta för lager med ädelstenar (rubiner) snarare än kulor. I sådana fall är ädelstenarna vanligen infattade i rännor som är skurna i löpbanans yta.

Read More

VAD ÄR EN FICKUR?

En fickklocka är en klocka som bärs i en ficka i stället för på handleden. De första fickklockorna uppfanns 1510 av tysken Peter Henlein.

Read More

VAD ÄR EN GMT-KLOCKA?

GMT står för GreenwichMeanTime. Greenwich Mean Time (GMT) är den tid som bestäms av läget för det kungliga observatoriet i Greenwich i England. Den ligger på noll grader longitud och är den centrala punkt från vilken alla andra platser mäts. Den kallas också Universal Time (UT) och används ofta som en synonym till Coordinated Universal Time (UTC).

Faktum är att termen GMT ursprungligen användes för att ange medeltiden mellan två städer i världen - London och New York. Sedan 1960 har dock termen GMT använts för att hänvisa till tidszonen GMT+0 och är nu allmänt accepterad i hela världen.

Read More

EN TITT PÅ KLOCKVISAREN: VAD DEN ÄR, HUR DEN FUNGERAR OCH VARFÖR DEN ÄR VIKTIG.

Timvisaren är en ovanlig del av en analog klocka som spelar en viktig roll när det gäller att berätta tiden - det är en lång, tunn stav som rör sig över ytan på urtavlan för att berätta tiden. Beroende på klockans utformning finns det vanligtvis tre visare.

Read More

VAD ÄR EN MINNESKLOCKA?

Det kan vara svårt att välja en klocka för olika tillfällen. Det är trots allt ett speciellt stilelement som inte bara måste passa in i personen och dennes outfit, utan också fylla sin funktion, inte överskuggas av detaljerna i outfiten osv. Både herr- och damklockor är utformade specifikt för enskilda tillfällen eller kan vara universella.

Read More

HISTORIEN OM PENDELKLOCKAN OCH HUR DEN FÖRÄNDRADE VÄRLDEN

De första pendelklockorna var enorma, tunga apparater med vikter som hängde i kedjor som svängde fram och tillbaka. De var så stora eftersom de var tvungna att röra sig för att få tillräckligt med fart för att kunna fortsätta svänga. I den här bloggen tittar vi på hur pendelklockan fungerar och hur den har påverkat kultur, tidtagning och vetenskap.

Read More