Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

EN KORT HISTORIA OM FICKUR: INTRESSANTA FAKTA SOM DU ALDRIG VISSTE

Visste du att fickuret har varit en symbol för rikedom sedan 1500-talet? Eller att de var särskilt viktiga i sjöfartens historia? Visste du att det gjordes ett försök att kidnappa drottning Victoria på grund av hennes exceptionella kärlek till fickur? Visste du att fickur fortfarande tillverkas i dag och att de inte bara är till för samlare? Historiskt sett drevs utvecklingen av fickur av behovet av exakt tidtagning. Före fickklockan fanns det flera misslyckade försök att göra en liten klocka som fick plats i fickan, så låt oss ta en titt på hur den enkla fickklockan kom till.

 

DEN FÖRSTA FICKKLOCKAN

Den första fickklockan uppfanns 1510 av den tyske urmakaren Peter Henlein. Med hjälp av de senaste förbättringarna av huvudfjädrar kunde Peter skapa en mindre klocka, något som inte hade varit möjligt tidigare. Den första modellen var mycket mindre än någon annan klocka och tillräckligt kompakt för att kunna bäras. På den tiden bars den dock fortfarande som ett hängsmycke på en halskedja snarare än i fickan. De första modellerna var faktiskt ganska skrymmande och passade inte i fickan. Det var inte förrän på 1600-talet som den kunde kallas "fickur", eftersom den minskades i storlek för att passa i en jacka, väst eller byxficka.

 

POPULARITETENS HÖJDPUNKT

 

Fickklockan populariserades av kung Karl II av England, som var mycket förtjust i västar på sin tid och började fästa sin fickurskedja i västfickan. Snart ansågs fickuret vara en statusartikel i Europa och Nordamerika. På den tiden hade eller ville nästan alla respektabla herrar ha ett fickur. Fickurens popularitet ökade ytterligare under 1700-talet med införandet av mer sofistikerade element, såsom intrikata sniderier med diamanter och ädelstenar. Detta gjorde fickuret till en ganska dyr lyxartikel som bara eliten hade råd med.

 

NEDGÅNG OCH PÅNYTTFÖDELSE

 

Med införandet av standardiserade klockdelar på 1800-talet blev fickur äntligen tillgängliga för allmänheten. De var mycket populära under flera decennier. Fickklockor började först förlora sin popularitet när armbandsur dök upp på marknaden under kriget, eftersom de var mer praktiska för militären ( läsmer om armbandsurets historia här). Detta varade dock inte länge, och efter krigsslutet gjorde fickuret en seriös comeback på 1950- och 1960-talen, tillsammans med de tredelade kostymerna (byxor, kavaj och väst).

Även om smarta klockor ( läs mer om smarta klockor och deras ursprung här), hybridklockor ( läsmer om vad en hybridklocka är här) eller andra herr- och damklockor numera har trängt undan fickklockor, anses fickklockan fortfarande vara ett statusobjekt som aldrig har förlorat sitt värdefulla rykte.