Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

SMARTKLOCKOR: HUR DE UPPSTOD OCH HUR DE SKILJER SIG FRÅN ANDRA KLOCKOR

Smartklockor har använts av många människor under en längre tid. Men de är inte för alla. Faktum är att vissa människor fortfarande inte vet vad en smartwatch är och varför de borde vara intresserade av den. Smartklockor är klockor som har fler funktioner än bara tid och datum. En smartklocka ansluts till en smartphone via Bluetooth och har andra funktioner som kamera, samtalsfunktioner, e-postmeddelanden, konditionsuppföljning, musikspelare, fjärrlåsning av kameran, textmeddelandehantering med mera. I den här artikeln tar vi upp allt du behöver veta om smartklockor i allmänhet och hur de skiljer sig från andra klockor.

 

VAD ÄR EN SMARTWATCH?

En smartklocka är en bärbar enhet som ansluts till en smartphone via Bluetooth och erbjuder ytterligare funktioner som kamera, konditionsmätning, musikspelare, fjärrlåsning av kameran, textmeddelanden, e-postmeddelanden med mera. Smartklockan kan också användas som ett alternativ till smarttelefoner, till exempel för navigering, sms-meddelanden, telefonsamtal osv. Den största skillnaden mellan smartklockor och konventionella analoga klockor är funktionaliteten. Smartklockor visar inte bara tid och datum utan har även andra funktioner som att ta emot meddelanden, övervaka hälsan, lagra musik och foton. Smartklockor är bärbar teknik och representerar de senaste tekniska framstegen. En smartklocka är i princip en bärbar dator som du bär på handleden och som drivs av ett uppladdningsbart batteri. De flesta smartklockor är kompatibla med både Android- och iOS-enheter.

 

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN SMARTKLOCKOR OCH VANLIGA KLOCKOR?

Medan konventionella dam- och herrklockor används för att visa tid och datum har smartklockor ytterligare funktioner som konditionsmätare, kamerafunktion, fjärrlåsning av kameran, lagring av musik, notiser osv. Du kan bara använda en vanlig klocka för att ställa in tid och datum. Konventionella klockor, t.ex. kvartsklockor ( läs mer om kvartsklockor här), är inte anslutna till din telefon eller dator. Därför har de inte samma funktionalitet som en smartklocka. Vanliga klockor har ingen pekskärm, minneskapacitet, kamera eller andra funktioner som vanligtvis finns i smartklockor.

 

HISTORIEN OM SMARTKLOCKOR

De första smartklockorna tillverkades på 1980-talet. Casio lanserade en digital klocka som kunde lagra upp till 100 digitala data. Läs mer om digitala klockor här. Klockan innehöll en liten mikrofon, en högtalare och en antenn för att ta emot telefonsamtal. Smartklockor har dock börjat bli allt populärare under de senaste åren i takt med att smarttelefoner har blivit allt vanligare. Företag som Apple och Samsung har satsat på att förbättra designen och funktionaliteten hos smartklockor. Under 2018 har en ny uppfinning dykt upp som kallas hybrid smartklockor. Hybrid smartklockor kombinerar de bästa egenskaperna hos analoga (läs mer om analoga klockors historia här) och digitala klockor. De visar tiden som analoga klockor och har en smart mekanism och ett automatiskt urverk som analoga klockor. Hybrid smartklockor kan vara ett bra val för dem som vill ha funktionaliteten hos en smartklocka men föredrar den klassiska designen hos en analog klocka.

 

VIKTIGA SKILLNADER MELLAN SMARTKLOCKOR OCH ANDRA KLOCKOR

 • Design: smartklockans design gör att du kan bära den till nästan vilken outfit som helst. Det finns flera olika stilar och modeller att välja mellan, inklusive sportklockor för konditionsuppföljning, men de är inte lika eleganta som mekaniska klockor. Läs mer om mekaniska klockor här.
 • Funktionalitet: smartklockor går längre än att visa tid och datum. Du kan använda dem för många olika funktioner, till exempel för att ta emot meddelanden, övervaka din hälsa, lagra musik och foton, ringa och ta emot telefonsamtal, skicka och ta emot textmeddelanden och mycket mer.
 • Batteritid: Smartklockor har vanligtvis en batteritid på 1-2 dagar. Du kan ladda klockan medan du sover genom att placera den på laddningsstationen. Medan mekaniska klockor (läs mer om mekaniska urverk här) kan fungera i flera år utan batteri, kan en kvartsklocka fungera i flera år utan laddning. Mer information om kvartsrörelser i klockor finns här.

 

FÖRDELAR MED SMARTKLOCKOR

 • Bättre funktionalitet - en smartklocka kan utföra många fler funktioner än en vanlig klocka. Den kan spåra din hälsa och ge dig information om dina sömnmönster, den kan lagra musik och foton och den kan till och med ge dig vägbeskrivningar.
 • Bekvämlighet - Smartklockor kan göra ditt liv mycket bekvämare. Du kan ta emot meddelanden när du är på språng, övervaka din kondition och ringa och ta emot telefonsamtal handsfree.
 • Hälsofördelar - Smartklockor kan spåra dina sömnvanor och ge dig information om hur du kan förbättra dina sömnvanor. De kan också mäta dina steg och hjälpa dig att förstå hur du kan vara mer aktiv under dagen.

 

NACKDELAR MED SMARTKLOCKOR

 • Hög kostnad - Smartklockor är dyrare än vanliga klockor.
 • Brist på stil - Medan det finns många olika stilar för konventionella klockor finns det bara ett begränsat antal stilar för smartklockor.
 • Smartklockor kan inte enkelt repareras - till skillnad från konventionella klockor.
 • Hållbarhetsproblem - Smartklockor kan vara mindre hållbara än konventionella klockor.
 • Kortare batteritid - Även om en smartklocka kan erbjuda bättre funktioner är batteritiden kortare. Den måste laddas varannan dag.
 • Störningar med andra enheter - Smartklockor kan störa andra Bluetooth-enheter.
 • Problem med fjärrstyrning - smartklockor kan hackas på distans av illasinnade aktörer.

 

Smartklockor är bärbara tekniker som har fler funktioner än att bara visa tid och datum. De kan övervaka din hälsa, ta emot meddelanden och notiser, lagra musik och foton med mera. Smartklockor kan också användas som ett alternativ till smarttelefoner, till exempel för navigering, sms-meddelanden, telefonsamtal med mera. De kan användas för att förbättra hälsa och sömnvanor. De är dock dyra och har kortare batteritid än konventionella klockor.