Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

HUR VÄLJER JAG EN KLOCKA?

 • En klocka är en bra mekanism, liksom ett smycke och en accessoar som visar tiden.
 • Klockor är kvarts, kvarts med digital urtavla, mekaniska och mekaniska-automatiska.
 • Kvartsklockor är klockor som har en elektrisk stegmotor och drivs av ett batteri. De är mycket exakta, med en tunnare kropp, relativt sett billigare än mekaniska, dessa klockor kräver lite underhåll (batteriet byts ut vart 2-3 år).
 • Mekaniska klockor är klockor med manuell uppdragning. En fjäder vrider upp sig över tiden och släpper sakta ut rätt mängd energi för att driva urverket. Mekaniska-automatiska klockor är klockor som startar automatiskt från handrörelsen. När handen rör sig börjar rotorn på mekanismens del att röra sig, vilken vrider fjädern som roterar medurs. Mekaniska urverk är mer hållbara än kvarts, men deras exakthet beror på förändringar i atmosfärstryck och temperaturvariationer. Den mekaniska klockan bör kontrolleras vart 3-4 år, exaktheten bör justeras. Den mekaniska klockan är utmärkt genom att den kan justeras, monteras om, smörjas - underhållas som en bra bil.
 • Armband i läder, gummi eller metall? En klocka med läderarmband ser alltid mer elegant och solid ut. Det finns dock nackdelar - när läderarmbandet slits ut måste det bytas ut, men då är klockan som ny igen. Armbandet i gummi (silikon eller gummi) är ett verk av det tekniska århundradet som ger klockan sin charm - den slits snabbt ut, är vattentät och kan kombineras med en mycket lyxig klocka, både herr- och damklocka. Metallarmbandet är ett hållbart, robust klockarmband för mer praktiska människor. Det ger mer charm till damklockor, men när de bärs länge kan de tappa sin ursprungliga lyster.
 • Finns det ingen universalklocka? När du bär en klassisk klocka bör du inte ha den vid träning eller simning eftersom den inte är skyddad från vatten och stötar. Därmed kan klockan snabbt förlora sin skönhet och blir repig. Välj en sportig stil eller en sportklocka. Den skyddas mer från vatten och stötar. Vill du simma med en klocka? Endast klockor märkta "10ATM" eller "100m" är lämpliga för detta. Om du vill ha 100% garanti och du vill dyka, leta efter klockor med inskriptionen "20ATM" eller "200m" och definitivt med en skruvad krona.
 • Hur väljer man en tillverkare? Mode för klockdesign och teknik dikteras av Schweiz, eftersom detta land har de äldsta urmakartraditionerna och erfarenheten. Japanerna är inte heller dåliga tillverkare av urverk, men vad gäller design, stil och exklusivitet är de sämre än schweiziska klockor eftersom de är mer benägna för massproduktion. När du väljer klocka, se först till att den passar dig, uppfyller dina krav och ekonomiska budget. Klockan kan till exempel vara vattentät, klockmärket tydligt synligt, prestigefylld, lyxig eller vardaglig. När du väljer en dyrare (lyxigare) klocka bör du överväga tillverkaren, dess filosofi, erfarenhet, oavsett om du gillar dess design och tekniska idéer eller betydelsen av varumärkeskännedom.

Viktigt: Alla schweiziska tillverkare ger 2 års eller längre garanti på urverket, medan tillverkare från andra länder endast ger 1 år eller 6 månader. Kom ihåg att garantin endast gäller urverk eller fel från tillverkaren. Klockdelar, armband, glas, fodral och naturligt slitage täcks inte av garantin. Efter att ha läst den första delen av våra tips är det nog många som blir förvånade - "det finns alltså fortfarande något jag inte vet om klockor". Svaret är enkelt – oroa Dig inte, vi vet inte heller allt. Och därför vill vi berätta mer, detta för att man har ganska lite kunskap om klockor och klockkultur i Sverige.

Kort test: hur många bilmärken känner du till? - 10? ... eller kanske till och med 20? Och hur många klockmärken kan du komma ihåg? Det finns mer än 300 av dem bara i Schweiz. En klocka är inte bara en tidsmätare utan också ett modernt tillbehör och ett föremål som kan visa din status och berätta mer om dina intressen och hobbyer, vad du tycker om och kanske till och med om din världsbild.


En gång såg jag en lista över de viktigaste uppfinningarna för mänskligheten som kommer att användas i minst 150 år till. Klockan (mekaniskt armbandsur) låg på tredje plats efter hjulet och ljuset. Nu när tiden kan ses på mobiltelefonen och många andra elektroniska hushållsapparater – varför ökar ändå produktionen av armbandsur varje år?


Förmodligen för att armbandsuret och traditionen att bära det är ett sociokulturellt fenomen.

Vilka är de viktigaste typerna av herrklockor? Dessa är herrklockor för vardagsbruk, affärer (eller till kostym), sport och lyx (för speciella tillfällen).

 • Klockan för vardagsbruk är en mer mångsidig klocka som passar var som helst: på jobbet, på stan, i gymmet eller på stranden. Det kommer förmodligen vara din första och enda klocka ett tag, så den måste vara åtminstone minimalt vattentät, stöttålig och i allmänhet mekaniskt hållbar. Huset för en sådan klocka är vanligtvis tillverkat av rostfritt stål (utan beläggning) med ett metallarmband.
 • Klockan till kostym. Har du ett arbete där du måste bära kostym? Eller kanske du vill gå på teatern och konserthallen med din flickvän? En mer elegant form (rund eller fyrkantig) med lagom stor diagonal och tjock klocka, vanligtvis med ett svart, brunt eller mörkblått armband i äkta läder, fungerar bäst med kostymen. Husets färg - rostfritt stål, rödguld eller svart. Om Du gillar teknik eller vill uttrycka Din personlighet kanske Du väljer en klocka med någon extra funktion.
 • Sportklocka. Går du på gymmet, klättrar du kanske i berg eller vindsurfar och tävlar? Då kan du ha nytta av en sportklocka med vissa egenskaper och funktioner, med större, klart synliga siffror, högre vattentäthet, som kanske har en puls-, eller kanske till och med höjd- eller djup-mätare, en nedräkningsfunktion. Sportklockor för olika sporter ser annorlunda ut - dykarklockan är väldigt massiv (urverket måste vara väl skyddat mot vattentryck och annan påverkan), har en roterande skala. Löparens klocka är däremot lätt. Sportklockor (liksom annan sportutrustning) finns i olika färger, i produktionen används moderna material (t.ex. remmen är troligen gjord av gummi eller silikon).
 • Lyxklocka eller klocka för speciella tillfällen. Du ska på ett viktigt affärsmöte med affärspartners, dina vänner är klockexperter, du har nått högre status i ditt liv. Då behöver du en speciell klocka. Vilken? Det borde vara en mekanisk klocka med antingen en särskilt sofistikerat och dyrt urverk, eller ett där huset är av ädelmetall, eller både och. Och om du inte gillar guldfärgen eller vill visa dig mer blygsam och måttlig - vitguld, platina eller till och med palladium kan passa bra. Utomlands vet människor som tänkt köpa en sådan klocka redan vad de vill ha och behöver inte längre läsa sådan här råd. I Litauen är det, hittills, annorlunda.

I beskrivningen av den här uppdelningen avsåg vi herrklockor.

Och hur är det med kvinnor?

På samma sätt, bara:

 • en damklocka till dräkten kan vara både med läder- (bredare färgutbud) och med ett metallarmband, dvs. det är svårt att skilja mellan den första och den andra typen av damklockor (se klassificering);
 • en lyxig damklocka är ofta dekorerad med diamanter och kan också ha ett kvartsurverk;
 • om du ägnar dig åt någon sport kanske Du inte hittar någon damversion av en sportklocka. Ingen fara - välj herrversionen av klockan.

Här avsåg vi den traditionella klockindustrin.

Det finns också "modeklockor" - klockor för en säsong från välkända modehusmärken. Eftersom dessa klockor har lite gemensamt inte bara med modehuset med samma namn utan även med klockindustrin - lämnar vi dem åt sidan för tillfället.

Vilka är då våra tips? Och när du läst dem, är det då nödvändigt att du först måste besöka banken innan du tar dig till klockaffären?

 • Det är vettigt att din första klocka är billig och mångsidig.
 • För en dyrare klocka behöver du inte bara pengar, du behöver även en del erfarenhet. Låt oss säga att du har en klocka för 100 EUR. Gå till affären, sätt på dig en klocka du gillar för 2000 EUR. Känner du skillnad? Nej? Och för 5000 EUR? Ingen skillnad där heller? Gå då hem och vänta ett tag till.
 • Vilken bör budgeten vara för inköp av en klocka/klockor? När du t.ex. köper en bil anses det vara en långsiktig (5-10 års) investering och kanske är det bättre att spendera lite mer och köpa en bättre modell. En bra och väl underhållen mekanisk klocka har du lika mycket nytta av som en bil. Dra dina egna slutsatser, men en bra klocka du gillar kan du alltid behålla och den kan vara lika rolig att ha som en bil.
 • Om du väldigt gärna vill ha en klocka som du ännu inte har råd med kan vara en sporre för dig att tjäna mer pengar och kanske förändra din tillvaro.

Lite mer:

 • Välj klockor som du gillar och inte nödvändigtvis de märken som dina vänner pratar om eller har. Såvida du inte är rädd för att sticka ut från mängden.
 • Se till att prova klockan innan du köper den eftersom den ser annorlunda ut på din arm än i ett skyltfönster.

Till sist:

 • Köp inte piratkopierade klockor. Genom att lura omgivningen visar du respektlöshet inte bara mot dem utan även mot dig själv.