Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

6 VIKTIGA EGENSKAPER HOS EN BRA DYKKLOCKA

Det finns hundratals olika modeller av dykklockor på marknaden, alla med unika egenskaper och funktioner. En bra dykarklocka ska kunna klara dykmiljöns hårda krav och samtidigt ge användbar information om din dykning. Som tur är finns det några viktiga faktorer som skiljer en bra dykklocka från en dålig. Här är 6 viktiga funktioner som du bör titta på när du köper en dykarklocka:

 

VATTENTÅLIGHET

Vissa dykarklockor är utformade för att klara ett vattentryck på bara några få meter. Även om de kan vara bra för snorkling är de inte lämpliga för dykning. En pålitlig dykklocka klarar vattendjup på minst 100 meter. Den vanligaste vattenbeständigheten för dykklockor är 100 meter, så alla dykklockor med denna klassning är lämpliga för dykning. Vissa dykklockor i toppklass kan dyka så djupt som 1 000 meter. Du kan kontrollera vattentåligheten genom att läsa på produktetiketten. Det finns olika internationella och ISO-standarder som tillverkare av dykklockor använder för att testa vattentåligheten. Den vanligaste av dessa är ISO 22810:2011. När du köper en dykklocka bör du därför kontrollera att den är vattentålig.

 

BRA BELYSNING

En dykarklocka med bra bakgrundsbelysning är viktig för att kunna läsa skärmen när du dyker vid dålig sikt. De bästa dykarklockorna har lysdioder och självlysande markörer som lyser i svagt ljus. Dykklockor med lysdioder är ljusare än fluorescerande märken. Lysdioder håller också längre och är lättare att byta ut. Lysdioder är därför ett bättre val för din dykklocka. Vissa dykklockor har dock både lysdioder och självlysande etiketter för att göra dem överflödiga. De bästa dykarklockorna har minst en blå lysdiod så att displayen kan läsas i alla ljusförhållanden. Dykklockor med endast en eller två lysdioder kan ha svårt att ge tillräcklig belysning vid dålig sikt. Se därför till att den dykklocka du väljer har tillräckligt många lysdioder för att ge tillräckligt med ljus när du dyker. Mer information om belysningsteknik för dykare och andra herr- och damklockor finns här.

 

LÄTTLÄST DISPLAY

Vissa dykklockor har komplicerade displayer som kan vara svåra att läsa under vatten. Andra har överfulla LED-displayer som är svåra att tolka. En bra dykklocka har en ren display som är lätt att läsa av under vattnet. De bästa dykklockorna har fotoluminescerande markeringar och siffror som lyser när du befinner dig under dåliga siktförhållanden. De bästa dykarklockorna har stora, lättlästa displayer som är lätta att läsa av under vattnet.

 

ROTERANDE KANT (BEZEL)

Den roterande ramen på dykklockan är nödvändig för dykare som behöver hålla reda på tiden till full syrebrist samt för att hålla reda på dekompressionstiden. Därför tycker de flesta dykare att den här funktionen är mycket användbar. Om du planerar att göra avancerade dykningar är den roterande ramen en nödvändig funktion i en dykklocka.

 

GPS OCH ANDRA TILLBEHÖR

Vissa dykklockor är utrustade med GPS och andra sensorer som registrerar dykdata. Dessa dykklockor är ett smidigt sätt att registrera dykdata utan att du behöver registrera dem manuellt. De bästa dykklockorna har GPS-sensorer som registrerar dykdata och synkroniserar dem med din telefon för att skapa en dyklogg. När du köper en dykarklocka ska du se till att den har de funktioner som du verkligen behöver. Andra dykarklockor är utformade för att vara mer användbara i en nödsituation. En dykklocka med SOS- eller "Hitta mig"-funktion kan vara en riktig livräddare i en nödsituation. Läs mer om SOS- och Hitta mig-funktionerna här. Dykklockor med GPS-sensorer kan vara användbara för avancerade dykare som håller koll på sina dykdata. Rekreationsdykare som bara vill veta när de ska ta sig upp till ytan behöver dock inte en dykklocka med GPS-sensorer.

 

HÅLLBAR OCH ROBUST KONSTRUKTION

De bästa dykarklockorna är tillverkade av högkvalitativa material som klarar dykningens hårda krav. Dykarklockor av rostfritt stål, titan och andra högkvalitativa material håller längre. Läs mer om klockor tillverkade av högkvalitativa material här. Dykklockor måste vara vattentäta, korrosionsbeständiga och tillverkade av högkvalitativa material. Dessa dykklockor är utformade för att hålla länge, även när de utsätts för saltvatten och dykningstryck. Du måste vara säker på att din dykklocka klarar av de extrema förhållandena vid dykning. Du bör också kontrollera garantin innan du köper. Ju längre och mer omfattande garantin är, desto bättre. Det är också viktigt att se till att klockan har rätt storlek för din handled.

 

SLUTSATS

En dykarklocka är den mest användbara dykutrustning du kan äga. Den visar tid och djup för ditt dyk samt dina dekompressionsstopp. De bästa dykarklockorna är utformade för att klara extrema vattentryck och har stora, lättlästa displayer. Välj en dykarklocka med roterande bezel och GPS-funktion för ökad funktionalitet. Se till att klockan är hållbar, robust och har rätt storlek för din handled.