Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

HUR MAN ANVÄNDER OCH UNDERHÅLLER EN MEKANISK KLOCKA PÅ RÄTT SÄTT

En vacker mekanisk klocka är som ett högklassigt smycke: om den är välskött kommer den att hålla hela livet, kanske till och med längre. En god skötsel omfattar några viktiga steg som hjälper din klocka att resa genom tiderna utan problem. Oavsett om det är en manuell dam- eller herrklocka, en automatisk eller en klocka, här är de bästa tipsen du bör följa för att förlänga dess livslängd och njuta av den i många år framöver.

 

BÄR DIN KLOCKA REGELBUNDET

Alla urmakare kommer att säga samma sak: en mekanisk klocka är en levande varelse vars prestanda bara beror på dess bärare. Och det är förresten det som gör dessa utsökta föremål så vackra! Så om du vill behålla din klocka längre ska du inte "spara" den i en låda, utan tvärtom bära den regelbundet och ofta.

En anledning är att rörelsens komponenter är belagda med smörjolja för att minska friktionen mellan delarna. Om klockan står oanvänd för länge riskerar smörjmedlet att torka ut, vilket gör att kugghjulen fastnar i varandra och att urverket inte fungerar.

När det gäller automatiska klockor är det handledens rörelse som ger rörelsen den energi den behöver för att fungera. Det är bäst att du bär din klocka nästan varje dag. Läsmer om automatiska klockor här.

 

UNDVIK STÖTAR OCH ÖVERDRIVEN EXPONERING FÖR YTTRE FÖRHÅLLANDEN.

Den andra punkten är mer självklar, men en snabb påminnelse skadar aldrig. Faktum är att även de mest robusta klockorna inte alltid är helt immuna mot fall, stötar och repor.

Därför bör du undvika att bära en klocka som inte är utformad för detta ändamål, och när du idrottar (t.ex. vandrar i bergen) eller utför andra aktiva fysiska aktiviteter (t.ex. trädgårdsarbete osv.) bör du välja en sportklocka. Läs mer om sportklockor här. Du bör också se till att armbandet sitter ordentligt runt handleden varje dag, för om det är för löst är det mycket mer sannolikt att det fastnar i kläder, stöter mot möbler eller vägghörn när du går förbi.

Du bör också skydda din klocka så mycket som möjligt från yttre förhållanden som kan skada urtavlan och dess inre rörelse (vad är en urtavla, se här). Direkt solljus eller för hög luftfuktighet under kristallglaset kan leda till att det bildas kondens under kristallglaset, vilket kan börja skada hela rörelsen. Klockor som är vattenresistenta och därför kan användas på stranden och i poolen bör tvättas noggrant efter badet för att avlägsna eventuella klor- eller saltrester.

 

HÅLL DEN BORTA FRÅN MAGNETFÄLT

Du bör akta dig för magnetfält som avges av elektroniska apparater i vardagen. Vissa komponenter i mekaniska klockor, t.ex. balansfjädern, är särskilt känsliga för dem och kan påverka rörelsens noggrannhet. Läsmer om klockkomponenter här.

Beroende på vågornas intensitet kan magnetfälten orsaka ganska allvarliga rörelseproblem och i värsta fall till och med orsaka fullständig funktionsförlust. Även om det kan tyckas konstigt rekommenderas det att hålla klockan borta från smartphones, radioapparater, mikrovågsugnar och andra magnetiska apparater.

Om du märker att klockan tickar oregelbundet eller plötsligt börjar gå för långsamt eller för snabbt eller till och med slutar fungera helt och hållet kan den vara magnetiserad. I det här fallet behöver du bara ta din klocka till en urmakare som kan neutralisera effekterna av magnetiseringen.

 

RENGÖRING AV GLASKRISTALLEN OCH KROPPEN

Även om rengöring av urverk endast kan utföras av en expert på klocktillverkning betyder det inte att du inte kan ta hand om de yttre delarna av klockan. Oavsett om det är glaset eller ramen, skulle du bli förvånad över hur mycket smuts och smuts som ständigt fastnar i din klocka eller dess armband och leder.

Det är därför mycket viktigt att rengöra din mekaniska klocka ofta med en mikrofiberduk, en mycket mjuk borste eller en lätt fuktig trasa. Om klockan är vattentät (se här för mer information om vattentäta klockor), tveka inte att använda lite mer vatten och tvål om det behövs. Ibland kan du också polera glaset med en torr trasa för att avlägsna damm och få klockan att återfå sin glans. Det är lämpligt att undvika rengöringsmedel med osäker kemisk sammansättning!

 

GLÖM INTE SERVICE

Slutligen bör du veta att även världens bästa testamente inte kan ersätta en klockspecialists kunskaper. Även om de steg och försiktighetsåtgärder som beskrivits hittills utan tvekan är viktiga är de inte tillräckliga: enmekanisk klocka, precis som en bil, bör verkligen skickas till en urmakare för regelbunden service.

Urverket i en klocka är mycket komplext och måste hanteras med yttersta omsorg. Om du är nyfiken på hur en klocka fungerarkan du läsa här. Endast en experturmakare kan ta hand om den. Det är i allmänhet tillrådligt att planera ett underhållsbesök vart tredje eller fjärde år. Även om de typer av tjänster som erbjuds och deras kvalitet kan variera från märke till märke, är underhållsförfarandet vanligtvis detsamma överallt.

Under detta förfarande öppnar klockaren fallet och demonterar urverket. Efter att ha undersökt alla delar en efter en rengör han dem noggrant, oljar komponenterna och testar och kontrollerar händerna. Vissa delar kan bytas ut vid behov. Efter att ha monterat klockan bedömer urmakaren också att klockhuset är vattentätt, de kronometriska egenskaperna och urverkets noggrannhet genom en rad tester.

Kort sagt är det en rad subtila processer som är nödvändiga för att en automatisk klocka ska fungera korrekt och som måste utföras regelbundet av en kvalificerad urmakare för att klockan ska hålla så länge som möjligt.

 

Om du följer alla dessa rekommendationer är vi övertygade om att din klocka kommer att leva lycklig i alla sina dagar. Och om du bara väljer en av dem bör du anförtro den åt en pålitlig urmakare som vet hur den ska behandlas på rätt sätt. Det finns naturligtvis en avgift för sådana besök, men kom ihåg att detta inte är något jämfört med kostnaden för att reparera en försummad och felaktigt skött klocka i slutändan!