Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

VAD ÄR ETT KVARTSURCHIP?

När du tänker på en klocka är det första du tänker på förmodligen urtavlan. Men lika viktigt är de elektroniska komponenterna inuti och deras små delar. I centrum av varje elektronisk (kvarts)klocka finns ett litet chip som anger tiden och synkroniserar med andra rörliga delar. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om mikrochips i klockor. Från deras historia till hur de tillverkas och vilka material som används i dem i dag. Läs vidare för att få veta mer om dessa små men mycket viktiga komponenter i klockor.

 

VAD ÄR ETT KLOCKCHIP?

Ett klockchip, även kallat mikrochip, är en liten elektronisk krets som kan användas för att ställa in tiden, hålla reda på datumet eller utföra andra funktioner. Med andra ord är det grunden för klockans funktionalitet. Den är ansvarig för att mäta tiden och överföra informationen till de andra komponenterna i klockan. Chipsen i klockan kan utföra många olika funktioner, t.ex. beräkna hur många timmar du har kvar att sova eller räkna hur många steg du har gått. Huvudfunktionen för ett klockchip är att ta emot information från en sensor, bearbeta den och överföra den till en annan komponent. Detta gör att klockan kan fungera med mycket lite ström och kan användas iolika typer av klockor.

 

EN KORT HISTORIK ÖVER KLOCKCHIPS

Klockchips har funnits länge och är en förlängning av transistorn. Vad är en klocktransistor och hur fungerar den, läs här. De första transistorerna utvecklades på 1940-talet, men det dröjde till 1950-talet innan de användes i någon apparat. Idén om att använda elektriska kretsar för att visa tiden uppkom på 1960-talet när en ingenjör upptäckte ett samband mellan längden på den kvartsresonator som behövs för att slutföra en elektrisk krets och transistorgeneratorns svängningsfrekvens. På 1960-talet kombinerade integrerade kretsar flera transistorer med andra elektriska komponenter på ett enda chip. Klockchips dök upp för första gången på 1980-talet och har fortsatt att utvecklas sedan dess. I dag innehåller de mest avancerade klockchipen mer än 100 komponenter, arbetar på megahertz och är högst några millimeter stora.

 

HUR TILLVERKAS KLOCKCHIPS?

Klockchipet är en miniatyrdator gjord av kisel, guld och några andra metaller. Kisel används för kretsarna och de andra metallerna för anslutningarna mellan de olika komponenterna. När ingenjörer utformar ett nytt klockchip brukar de skapa en virtuell modell på en dator. Denna process kallas datorstödd konstruktion. När konstruktionen är klar skapar ingenjörerna en modell med hjälp av fotolitografi. Den virtuella modellen används för att skapa små elektriska anslutningar som är tunna som ett enda hårstrå.

 

TYPER AV KVARTSUR

Det finns många olika typer av chips i klockor. Vissa mäter hjärtfrekvens, andra distans. Det finns till och med klockchips som kan användas för att skicka en nödsignal. Det finns två huvudkategorier av kvartsklockor ( se här för mer information om kvartsklockor ): analoga och digitala. Analoga klockor utan chip har kugghjul, fjädrar och urtavlor, precis som gamla klockor. Digitala klockor har inga visare eftersom tiden visas i siffror på en digital display och behöver därför inga mekaniska delar. Läs mer om digitala klockor här.

 

Klockchips har en hel del historia. De är grunden för allt, både damklockor och herrklockor, och tack vare dem ser vi så mycket information på vår klocka, utan vilken vi inte längre kan föreställa oss den här enheten. De drivs med mycket lite energi, är mycket små och extremt kraftfulla i förhållande till sin storlek. Och även om klockchips är en integrerad del av klockor kanske du inte ens känner till dem.