Fraktkostnaden beror på destinationen

Din varukorg är tom!

media

DEN KOMPLETTA GUIDEN: VAD ÄR EN PILOTKLOCKA OCH VARFÖR ÄR DE SÅ MÅNGSIDIGA?

En pilotklocka, även kallad cockpitkronograf eller flygande kronograf, är en speciell typ av klocka som är känd för sin mångsidighet och sin förmåga att tjäna många syften. Därför har den blivit ett populärt tillbehör bland friluftsentusiaster, som vandring och fallskärmshoppning, och även bland piloter.

I den här artikeln förklarar vi allt du behöver veta om pilotklockor, varför de är så användbara, vad du ska tänka på när du köper en pilotklocka och mycket mer. Så läs vidare och ta reda på allt du behöver veta om pilotklockor idag!

 

VAD ÄR EN PILOTKLOCKA?

Låt oss först tala lite om vad en pilotklocka är: En pilotklocka är en typ av klocka som är avsedd att bäras när du flyger ett flygplan. En flygklocka är en speciell typ av klocka som är utformad för att utföra både kronograf ( se här för kronograf) och tidtagning, dvs. för att hålla reda på tiden, mäta hastigheten med vilken tiden passerar och hålla reda på den tid som förflutit, t.ex. tiden för en flygning. Termen "pilotklocka" är egentligen en felaktig benämning, eftersom dessa klockor även används av navigatörer, flygtekniker och andra inom flygindustrin. Pilotklockor är utformade för att användas under krävande förhållanden och situationer, till exempel när man flyger ett flygplan eller kör ett fartyg, där de måste vara extremt tillförlitliga. En pilotklocka är vanligtvis en stor och tung klocka med en boett i rostfritt stål och en stor urtavla. Detta beror på att pilotklockor måste vara både mycket funktionella och mycket läsbara, så de måste vara lätta att läsa även i svagt ljus.

Läs också vad som är en urtavla och vad som är dess historia, artikeln hittar du här.

 

VARFÖR ÄR PILOTKLOCKOR SÅ MÅNGSIDIGA?

Som vi redan har nämnt erbjuder pilotklockan ett brett utbud av funktioner. Det stora antalet funktioner gör att pilotklockan lämpar sig för många olika ändamål. En pilotklocka kan till exempel användas som ett vanligt armbandsur, men också som stoppur och timer, dykarklocka, kompass, höjdmätare och till och med som GMT-klocka. Detta gör pilotklockan otroligt användbar för personer i många olika yrken. Dessutom är pilotklockor utformade för att vara hållbara, vattenresistenta och tillverkade av högkvalitativa material. Sådana klockor har också ofta en roterande bezel som kan mäta förfluten tid, avstånd och andra variabler. Dykarklockor har liknande funktioner, läs mer om dem här.

 

VARFÖR SKA DU BRY DIG OM PILOTKLOCKOR?

Eftersom pilotklockor är så mångsidiga kan de vara mycket användbara i många olika situationer. De har faktiskt blivit så populära att de har blivit symboler för status och rikedom. Anledningen till att du bör bry dig om pilotklockor är att de kan vara mycket användbara i många olika situationer. Som vi har sett ovan är huvudsyftet med en pilotklocka att säkerställa noggrann tidtagning och mätningar, men den kan också användas som stoppur och väckarklocka. Detta innebär att den kan vara användbar i situationer där du behöver mäta tiden exakt, till exempel när du tränar, lagar mat eller till och med om du håller en presentation och vill vara säker på att du håller dig inom tidsgränsen. En annan anledning till att du bör bry dig om pilotklockor är att de kan vara utmärkta för tidtagning i svagt ljus och att de stora urtavlorna gör dem lätta att läsa. Så oavsett om du hoppar fallskärm eller går på nattvandring kan du lita på att din pilotklocka talar om vad klockan är. Dessutom kan pilotklockor med timers och larm vara användbara för att påminna dig om viktiga händelser, t.ex. när du tar medicin eller måste vara någonstans vid en viss tid.

 

HUR DU VÄLJER RÄTT PILOTKLOCKA FÖR DIG

Det finns några saker att tänka på när du letar efter en pilotklocka. Det handlar bland annat om klockans egenskaper, design, märke och pris.

  • Funktioner: Det första steget är att identifiera vilka funktioner som är viktiga för dig. Behöver du till exempel GMT? Vill du ha en enkelriktad eller dubbelriktad roterande bezel? Du kan också titta på vilka funktioner som är gemensamma för pilotklockor i allmänhet och sedan bestämma vilka som är viktigast för dig.

  • Design: Därefter bör du bestämma vilken design du vill ha. Naturligtvis finns det många olika modeller, så du bör hitta en som passar dig. Även om funktionalitet är viktigt vill du inte offra stilen för det. När allt kommer omkring kommer du att ha klockan på dig varje dag, så den bör vara attraktiv för dig.  Här är även bloggartikeln: Hur väljer jag en klocka?Kanske kan tipsen i artikeln hjälpa dig att välja en pilotklocka eller någon annan klocka för kvinnor eller män.

  • Märken: Det finns många olika märken av pilotklockor. En av de mest populära tillverkarna av pilotklockor är Zeppelin. När du väljer ett varumärke bör du titta på företagets historia och rykte samt på recensioner av den klocka du är intresserad av.

  • Pris: I slutändan bör du bestämma hur mycket du är villig att lägga ut på en klocka. Det finns många olika pilotklockor till många olika priser, så du bör hitta en som passar din budget.

 

DE 3 NÖDVÄNDIGHETERNA I EN BRA PILOTKLOCKA

När du köper en pilotklocka finns det några saker du bör tänka på för att vara säker på att du får den modell som passar dig bäst.

  1. Du måste se till att pilotklockan är tillverkad av högkvalitativa material. De bästa materialen för en pilotklocka är rostfritt stål, keramik eller titan, eftersom dessa material är mycket hållbara, reptåliga och rostar inte ens när de bärs i vått väder. Dessutom måste du se till att den är vattentålig, eftersom den i de flesta situationer kommer att utsättas för vatten. Om du vill veta om din klocka är av god kvalitet kan du se här.

  2. Du bör se till att pilotklockan du köper är lätt att läsa. Detta beror på att du måste kunna se tiden oavsett ljusförhållanden. Leta därför efter klockor med självlysande visare och/eller urtavlor, eftersom detta gör det lättare att läsa av tiden även i dåligt ljus. Läs mer om klockor som lyser i mörkret här.

  3. Du bör se till att pilotklockan du köper är byggd för att hålla länge. Det betyder att den ska vara tillverkad av hållbara material och ha en robust och hållbar konstruktion.

 

SLUTSATS

En pilotklocka, även känd som cockpitkronograf eller flygkronograf, är en speciell typ av klocka som är känd för sin mångsidighet och sin förmåga att tjäna många syften. Därför har den blivit ett populärt tillbehör för entusiaster av olika utomhusaktiviteter som vandring och fallskärmshoppning, liksom för piloter. I den här artikeln har vi förklarat allt du behöver veta om pilotklockor, varför de är så användbara, vad du ska tänka på när du köper en och mycket mer.